Sunday, September 28, 2008

Kuidas tekitada lambahuvi


Ma olen varemgi mõelnud lammaste peale, aga nüüd mõtlen ma seda enam. Maale? Miks mitte, aga ... Kuniks ma veel linnalähedane inimene olen, käin ja kaen võõraid lambaid. Ja villu. Nagu eilegi. Selle ilu ja huvi ja võlu pakkumise-korraldamise eest suured tänud Veimevaka perenaisele Liinale. Kui selle ürituse ideepoeg nüüd ka lammasteni jõuaks, oleks ma vist päris sillas. Kas pole villad loomuomaselt vahvat värvi! Milleks veel vildikavärvid või joogipulbrid?
Vokki ma ise ei näppinud, piirdusin kedervarrega. Sellega on mul ka veel pikk tee käia. No ei lähe asi nii nagu peaks (vist) ja tahaks. Aga harjutamine tegevat meistriks. Naised olid samas hästi töökad.

Igatahes tean ma nüüd, mida ma oma juubeliks järgmine aasta tahan. Vokki.
Ja pikemas perspektiivis lambaid ka. Unistada ju võib. Ja unistama peabki suurelt. Ja tahtma.


Wir hatten gestern einen wolligen Tag - es ging um spinnen und Wolle. Die Inhaberin eines Wollgeschäfts hatte Leute, die sich mit den Schafen und Wolle beschäftige eingeladen. Es war interessant.


Labels:

Sunday, September 21, 2008

Sünnipäevanädal

Kiire aeg on olnud. Kuni 3.10 on mul tööjärg selline, et kudumiseks jäävad pea et ainult lühikesed linna ja tagasi autosõidud. Eks ma siis tõmba hinge.
Samas said kaks pisikest poissi kõigele muule kiirele lisaks sel nädalal aasta vanemaks, esmaspäeval ja täna. Palju önne, Markkus (6) ja Mattias (4)!
Seekord olid neil tagasihoidlikud, kuid konkretsed soovid. Pesamuna tahtis puust vormelit ja Keskmik rahakotti. Mammal läks õnneks nood ka täita. Ega see polegi nii lihtne. Kirjut plastmassnänn on kõik kohad täis, üks vidin kallim kui teine. Aga need kaks lihtsat soovi võtsid hetkeks kukalt kratsima.
Tänasel ilusal sünnipäevapäeval läksime mõneks tunniks metsa. Seenele. Papa sai hamba verele. Neljapäeval. Neil tööl saatis tööandja fossiilid seenele. Fossiilid - kel staaži 10 ja enam aastat. Tööpäeval viidi rahvas metsa koos seeneteadlasega. Lisaks kingiks ämber, nuga ja magamiskott. Lõuna. Ning viieks tsivilisatsiooni tagasi. Vahva värk ju. Vaheldus. Ja mu Teinepool ei tahtnud alguses minna.
Kudumisest - tegin ühe kiire mütsi poisile, suurele. Rowan 4ply soft, veidi alla toki. 2,5 vardad. Müts kadus kiiremini kui ma seda kudusin, teisel kandmise päeval oli kadunud asjade nimekirjas. Poiss väidab, et läks koolist trenni mütsiga, aga vahetult enne trenni avastas, et mütsi ei ole peas. Ära kaotada suutis ta ka varasema piraadi-mütsi. Poisid :P
Habe in den letzten Wochen viel zu tun gehabt, bei der Arbeit. Dazu noch zwei Geburtstage in unserer Familie - die zwei Jüngsten (jetzt 4 und 6). Viel Glück, Markkus und Mattias!
Sonst .. nichts ausser Arbeit. Für das Stricken habe ich im Moment nur die kurzen Autofahrten und so bis zum 3. 10. Jedoch ... habe eine sehr einfache Mütze für Martin gestrickt, nur die ist schon weg. Martin hat die verloren. Dazu noch seine alte Piraten-Mütze, auch verloren. Die Jungs!

Labels: , ,

Saturday, September 13, 2008

Külmast kiusatud

No nii, nüüd olen ma küll vist ühe külmapisiku omale külge korjanud. Pea on paks ja õlad rasked. See ei ole esimest korda sel nädalal, mil ma end nii tunnen. Esimene kord oli neljapäeva õhtul. Siis paistis põhjus ka käegakatsutav - hommikul ootasin poissi staadionil, neil oli spordipäev. Olin küll soojalt riides, aga ikkagi. Jääb üle loota, et ma vabanen selllest painavast tundest homseks mingilgi määral, sest nii ma tööd teha küll ei jaksa. Ma ei jaksa isegi kududa. Aga ma üritan veel.
Igatahes on olnud kummastav nädal. Puhkust omajagu ja päevake puhkusejärgset palgatööd. Kolmapäeval lõhkusin kogemata kandikutäie nõusid. Omas kodus omi nõusid. Saabki uued osta, eksole. Lisaks pidavat killud õnne tooma. esimese peapesu tegin ma selle hävitustöö järel aga kaasale. Meite remondises eluolus on siiski ka muid võimalusi pestud nõude kuivatamiseks kui kandikule virna ladumine. Kolmapäeval veetsin lisaks mõnusa päeva Veimevakas. Aga loomulikult stiilis "päkapikk ja maja". Liina andis juba hommikul märku, et talle olevat lubatud lõngu. Ent loomulikult saabusid nood lõngad siis, kui ma olin ära läinud. Sama oli neljapäeval raamatutega. Läksin hommikul peale poisi spordipäeva kaema, et mida siis saabus eelmine päev, aga jällegi lahkusin enne lubatud raamatuid. Nagu Koit ja Hämarik - no mitte ei kohtu. Aga pole hullu, ükskord ma saan oodatu ju nagunii. Seega - elame üle. Lõngapuuduse üle pole mul põhjust kurta ka. Esmaspäeval tegin inventuuri. Võrreldes veebruarikuiste numbritega on ühtteist lisandunud, kuigi ma olen usinasti ka seisma jäänud lõngu, mis enam huvi ei äratanud, kottu ää toimetanud. Kirja sai pea 55 kilo. Aga noh, see pole päris kõik, sest kõiksugu poolikuid tokke ja muid kerasid on veelgi, aga noid pole ma kaalunud ega mõõtnud. Iseenesest oli päris mõnus oma kastimajandus keskpõrandale kokku kallata ja siis sortima hakata. Igatsugu huvitavaid asju leidsin ja ideid sain. Näis, kas nood teostuvad ka. Ning kui jah, siis millal. Ka kui ma seekord pakkisin lõngad kastidesse teise skeemi järgi ja hetkel puudub mul täpne ülevaade, mis kuskil on, siis sellest sain ikka pildi palju on näituseks pitsilõngu ja palju erinevaid alpakasid jne.
Mõningad asjad lükkasin ma aga käima. Nii sai algust tehtud septembrikuu värvispektri sokkidega. Oranž. Me otsisime Muhviga huvipakkuvat oranži lõnga juba pikemat aega, tema baieri sokkide jaoks, mina omade palmikusokkide jaoks. Alati oli õige toon kas koostiselt ebasobiv või liiga jäme või liiga peenike. Kuniks Liina pakkus mulle üht Felted Tweedi proovilapi tokki. Ostsin sellele tumedama tooni ka juurde ja nii nad sisi kasvavad koos. Eks kui heledam otsa saab, siis teen varbad mõlemal tumedad. Ning needki saavad olema minu tudusokid. Ega nad suurt käimise sokid ole. Aga mõnusad ja pehmed jalas küll. Lisaks kasvatasin oma Upstairsi juba ühe tokini. Hetkel on tol kõrgust ca 37 cm. Kootud on aga veidi enam kui 1 tokk. Kui see nii edasi kasvab, siis ega ma sinna sisse päris 5 tokki kududa ei saa, nagunii venib pikkusesse kah. Olgugi, et ta on lai ka, egas ebanormaalselt pikaks seda ka jällegi venitada ei saa. Kuhu teda siis kandes panna?
Kõigele lisaks tuleb saabunud külmade ilmade kontekstis tegeleda kiiresti laste mütside-kinanste teemaga. Ma juba töötan selle kallal. On idee-poeg, aga mitte selgepiirilist nägemust. Näis kuidas see detail asjal realiseeruda aitab. Aga sellest juba teinekord.
Habe mich erkältet. Wahrscheinlich am Donnerstag morgen als ich auf meinen Sohn gewartet habe. Der hatte ja einen sportlichen Vormittag in der Schule. Hoffentlich helfen warme Socken und heisser Tee die Lage etwas zu verbessern. Heute bin ich aber nicht im Stande zu arbeiten. Möchte nur noch schlafengehen. Das werde ich auch gleich tun.
Aber .. Mein Upstairs wächst, habe einen Knäuel schon gestrickt und die Länge beträgt schon 37 cm. Demnach scheint, dass der Schal etwa 2 Meter lang sein wird, habe ja mit 5 Knäuel berechnet, vielleicht doch etwas weniger.
Ausserdem habe ich wieder ein Paar Schlafsocken auf den Nadeln. Wegen der Farbe wieder aus Felted Tweed. Orange ist ja nach unserem Farbspektrum die Farbe für Septmeber. Und so lange ich gesucht habe, habe ich kein passendes (für meine Idee - Socken mit Zöpfen) Garn gefunden. Liina (aus Veimevakk - ein Handarbeitssalon in Tallinn) hat mit diesen orangen Knäuel gegeben, ich kaufte noch einen dazu, einen dunkleren, und so bekomme ich jetzt zweifarbige Orange-Socks auch.
Und die Mützen für Kinder sind auch auf dem Plan, mit Handschuhen. Es ist ja in diesem Jahr Mitte September schon ungeheuer kalt draussen. So braucht man ja warme Sachen. Es hat fast keinen Sommer gegeben und jetzt scheint es schnell auch Winter zu werden. Prrr ....

Labels: , , , ,

Sunday, September 07, 2008

Teatejooks

Mitte et ma just ülemäära sportlik oleks, aga neljapäevane käsitööliste teatejooks Järvel oli muljetavaldav. Kui mina kohale jõudsin, olid kohapeal Terje ja Elen. Krentu olevat selleks hetkeks juba lahkunud. Ja siis tuli meid veelgi .. Vahva. Ma ise sai veidi enne 5-t minema. No näis, ma liigutan end taas Järvele Veimevakka vast kolmapäeval. Puhkust peab ju hästi ära kasutama, kuniks teda on. Nii et .. te teate kust mind leida. Teisipäeval vast kohvikust kesklinnas, kui just miski vääramatu jõud ei sekku.
Kui juba jutt puhkusele läks, siis ühe huvitava asja peaks sinna veel toppima. Homme püüan sundida end kodus püsima ja võtan ette lõngainventuuri. See juba nagu traditsioon, igal sügisel. Kui ma õieti mäletan, siis tuulasin eelmine kord 27. oktoobril möödunud aastal. Tahaks loota, et hunnikud pole liialt suurenenud. Ma olen ikka teinud ka miskit ja lisaks korjasin mingi aeg kokku lõngajäägid ja seisvad tokid ning toimetasin taaskasutusse. Loodame, et asjad on tasakaalus.
Neljapäeval täiendas aga kollektsionäär minus taas varusid. uus Rowan on imeline. Nii mõnigi asi ahvatles ka mind proovima. Näis siis, kas sest asja saab. Lisaks tõin koju ka omanimelise kasti sisu - mõnus kui poeperenaine on nii vastutulelik. Minu isud tekivad ju rahakotist sõltumatult. Nii sain imeilusa tumesinise 4ply soft (Rowan) tokikeste omanikuks. Lõng on võluvalt peenike, ma mõtlen jälle salli peale, kuigi ajakiri inspireeris ka seljariiete osas. Lisaks kinkisin ma oma südame veinipunasele Rowan kidsilk haze-le. Hästi kena lõng on ja kudumine on üksainus suur rõõm. Et ta on mohäär, siis otsustasin lihtsa mustriga salli kasuks. Upstairs. Eks teinekord teistmoodi.
Ja käiku läks ka felted Tweed - sokipaariks. Augusti värvispektri
sokipaariks. Ühed hellitavad tudusokid võib ju endale lubada. Kuigi ma juba sain hurjutada, et nii kallis ja nimelt selline lõng sokkideks? Hellitan seekord end varbaotsest alates. Sel talvel siis. Seda enam, et ennustavad siin varajast ja külma talve. Ning seda enam, et köögipõrand sai esimese õlikihi peale. Kui elu muutub ilusamaks, siis miks ei võiks seda sokid teha?
Lõng on küll imeline, nii pehmeke ja mõnus teha. Beeži eesmärk on tegelikult vest mehele. Me ei ole temaga aga senimaani kokkuleppele saanud, mida siis ikkagi.

Habe mir Rowan 44 gekauft. Einfach wunderschön! Da gefällt mir so manches, vielleicht komme ich endlich auch dazu, etwas Grösseres für mich zu stricken anstelle der Tücher und Schals. Und Kidsilk Haze - ich mag eigentlich keine Mohairgarne, Kidsilk Haze ist aber .. Das Garn mag ich, die strickt ja wie vonselbst. Da es sich um Mohair handelt, habe ich ein einfaches Muster ausgesucht, Upstairs.
Und gegen den Winter auch weiche Schlafsocken für mich, Felted Tweed. Die Wolle habe ich eigentlich für eine Veste (für meinen Mann gekauft, jedoch weiss er noch nicht, was er wirklich haben möchte. Die Männer ;)

Labels: , , , ,

2 x Shetland triangle = 410 g lõnga

Nii ta paraku on. Kaks sai neid järgemööda valmis, mõlema venitamiseks tuli varuda päevake, sest suurus ei lubanud noid koos venima panna. Ja siin nad siis nüüd on. Valmimise järjekorras.

Shetland Triangle, see sügisene, minu arvestuses juba teab mitmes (ma pärastpoole loen nood kokku). Kootud Rassiku villasest nagu näha, Vardad olid vist 4,5. Materjali kulus 215 grammi. Pikim külg on 202 cm, kõrgus 98 cm. Eesmärk oli too viht ära kududa, et kui suur ta siis tuleb. Veidi jäi järgi, oleks vist veel ühe mustrikorra välja vedanud, aga .. Siis ei oleks ma saanud seda soovitud kollast serva. Seegi oli eesmärk. Too tumeroheline toon veidi karjub, seda enam, et nood tumerohelised kohad on õhemad, lõng on seal pisut peenem. Värvid on päriselus veidi kirkamad kui pildil. Peaasi: mulle meeldib. Sai tehtud endale kandmiseks. Samas mine tea.

Ja teine päevakangelane: Shetland Triangle Valgeke. Materjaliks Wetterhoffi Sivilla, 50 g = 250 m. Ühelt Helsingi-käigult toin ma ühe vihi. Teinekord teise. Hakkasin kuduma, aga nood kaks andnuks pisikese räti. Tellisin netitse 2 vihti juurde. Oi kuidas see lõng mulle meeldib! Koostis on ka kenake: 70% villa, 30% siidi. Samast lõngast kavatsen kindlasti veel miskit teha. Seekord kasutasin vardaid 3,5. Kokku kudusin ära pea 4 vihti, pisut jäi järgi. JA sellega saigi nalja. Kui viimane kerake hakkas ahvikiirusel vähenema, siis võtsin nõuks, et lähen üle äärepitsile. Aga .. veidi hiljem avastasin, et koon järjekordset mustrikorda. Autopiloot! Mõtlesin siis, et alustan peale toda korda servapitsi. Mõeldud-tehtud. Aga siis jäi kerake ühtäkki ikka väga väikeseks ja soovitud ridu poleks sellest enam välja tulnud, nii läks see autopiloteeritud mustrikord koos juba peale tekkinud pitsiridadega ikka ülesharutamiseke ning sall sai sellevõrra väiksem. Samas jagub suurust niigi: kõrgus 105 cm, pikim külg 208 cm. Kaal: 195 grammi.
Mis peamine, ma olen seekord ise ka sakkidega enam-vähem rahul. See on juba nagu eesmärk omaette, tahaks ikka sakke ka kui juba teha. Iga lõngaga noid ei tekigi. Sellega tekkisid.


Habe endlich auch etwas Fertiges zu zeigen. Zweimal Shetland Triangle (Evelyn A. Clark).
Grün-Brau-Gelb aus Wolle (Raasiku Wollfabrik in Nord-Estland); Rundstricknadel 4,5. Insgesamt 215 Gr. Höhe: 98 cm; di längste Seite: 202 cm.
Und weisser Shetland Trianlge Schal aus Sivilla von Wetterhoff (70% Wolle, 30% Seide), Verbrauch 195 Gr. Höhe: 105 cm, die längste Seite 208 cm. Rundstricknadel 3,5.
Das Muster mag ich sehr, ist sehr einfach, aber wunderschön. Und lässt sich ohne anstrengende Denkarbeit beeneden wenn man will. Oder eignet sich dann eben ohne Musterrapporte und Maschen zu berechnen für einen grösseren Schal.

Labels: , ,

Monday, September 01, 2008

Test - Ei noh, taga targemaks

No ei suutnud kiusatusele vastu panna, testisin kah.

Your result for The House, MD Personality Test...

Dr. Robert Chase

70% Eccentricity, 15% Confidence, 40% Kindness


Congratulations, you're Dr. Robert Chase! You're quite the complicated person. While you may seem like a perfectly normal extremely attractive person, there is far more to you than meets the eye. It's quite likely that you've had some unusual experiences in your life, whether it be something along the lines of a stint in seminary school or something along the lines of S&M parties. You are rather insecure, and will often do things you don't want to do to win the good favors of others. While you may seem nice enough, getting ahead and doing what's best for yourself is usually more important to you than much else in life.

Take The House, MD Personality Test at HelloQuizzy

Labels: